Polaris Sigorta, Uyarıyor: “Yenilenen 2023 Reasürans Anlaşmaları Nedeniyle, Kapasitelerde Düşüş ve Maliyetlerde Artış Yaşanabilir”

/ / Manifesto Blog

Geçtiğimiz sene sigorta sektöründe yaşanan büyük ölçekli hasarlar ve artan maliyetler sonucunda sigorta şirketleri, reasürans (trete) anlaşmaları yenilemelerinde ciddi oranda fiyat artışları ile karşılaşıyor.

Reasürans Anlaşmalarındaki Kapasitelerde Düşüş Yaşanabilir

Sigorta sektörünü nasıl bir 2023 yılı beklediğine dair görüşlerini açıklayan Polaris Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Yalın Kılıç, şunları dile getirdi: “Öncelikle sektörün, kurumsal faaliyetlerde daha korumacı bir tavır sergilemesini bekliyoruz. Böylelikle koasüranslı, yani riski hisse oranında bölüşmeli olarak değerlendirilecek işler nezdinde sigorta şirketleri, yeniledikleri reasürans (trete) anlaşmalarındaki şartlar sebebi ile kapasitelerinde düşüş yaşayacak gibi görünüyor. İlk sinyalleri, yılbaşı itibarıyla yapılan yenilemelerde görmeye başladık.”

Kurumsal Firmalar, Sigorta Yenileme Süreçlerine Aylar Önceden Başlamalı

“Mevcut ekonomik konjonktür sebebi ile poliçelerde fiyat artışı ve muafiyet yapılarında değişiklik kaçınılmaz olacak ama şartları zaman ve piyasa belirleyecek” diyen Yalın Kılıç; “Endüstriyel ve koasüranslı işlerde bazı sigorta şirketleri faaliyet koluna göre hisselerini koruyabilirken, bazıları da işlerden çıkacak. İlk çeyrekte piyasanın yeni şartları ve müşterilerin reaksiyonları daha belirleyici olacak. Bu noktada özellikle kurumsal firmalar, sigorta yenileme süreçlerine aylar öncesinden başlayarak süreçleri daha verimli yönetmeli diye düşünüyoruz. Hatta tavsiyemiz, kurumsal şirketlerin en az 3 ay öncesinden riziko teftiş şartlarına göre kendi risklerini gözden geçirmeleri ve alınması gereken önlemlere maksimum katkıyı yapmaları yönündedir. Böylelikle alınacak önlemlerin, fiyat ve muafiyet artışlarına karşın mevcut teminat yapılarının korunmasına faydası olacaktır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Sektörde Oyun Planları ve Stratejiler, Zamanla Rayına Oturacak

Yalın Kılıç, sigorta sektöründe 2023 yılında yangın işleri dışında nakliyat, ferdi kaza, alacak sigortası, yönetici sorumluluk vb. alanlarda rekabetin ve sektörün iştahının pozitif anlamda artacağını belirterek; “Sigortacılık “yaşayan bir sektör” olması sebebiyle oyun planları ve stratejileri, sene içerisinde rayına oturacaktır” dedi.